Τα σκάφη χρειάζονται τακτική συντήρηση και επισκευή προκειμένου να λειτουργούν σωστά. Δεδομένου ότι τα νέα πλοία αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση των κινδύνων, να μειώσουν τους χρόνους ακινησίας, να κατανείμουν τα έξοδα συντήρησης και ανανέωσης των πλοίων και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, υιοθετώντας μια προληπτική πολιτική για την παρακολούθηση της κατάστασης των βασικών μηχανημάτων και του εξοπλισμού.

Η ασφάλεια των ανθρώπων και των εμπορευμάτων σε ένα πλοίο καθώς και η ασφάλεια του εξοπλισμού του, είναι εξαιρετικά σημαντικές για να παραβλέπονται από τους επιχειρηματίες στον χώρο της ναυτιλίας. Η αποτελεσματική συντήρηση και επισκευή του πλοίου μέσω στρατηγικών Condition Based Maintenance (CBM) -γνωστές και ως Maker’s Overhauling Intervals- μαζί με τις τεχνικές λειτουργίες, διασφαλίζουν τη συνολική λειτουργική αποδοτικότητα του πλοίου.

Τι είναι η συντήρηση βάσει κατάστασης (CBM);

Η CBM είναι μια προσέγγιση που αποσκοπεί στην συντήρηση του εξοπλισμού την κατάλληλη χρονική στιγμή, με την ταυτόχρονη παρακολούθηση της κατάστασης του σε πραγματικό χρόνο χωρίς παρεμβάσεις στην λειτουργία του. Οι πρωταρχικοί στόχοι του CBM είναι η πρόληψη όλων των μη προγραμματισμένων συμβάντων συντήρησης και η έγκαιρη ένδειξη πιθανών προβλημάτων του εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να επιδιορθωθούν πριν την οποιαδήποτε επακόλουθη ζημία της επιχείρησής σας. Επιπλέον, η αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το ποια νέα ανταλλακτικά απαιτούνται και πότε, θα σας βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση και οργάνωση.

Κύρια οφέλη της συντήρησης βάσει κατάστασης (CBM):

– Η συντήρηση διενεργείται όταν έχει εντοπιστεί φθορά της κατάστασης του εξοπλισμού.
– Βελτίωση του προγραμματισμού και του ελέγχου με αποτελεσματική συντήρηση που προλαμβάνει τις βλάβες πριν αυτές εμφανιστούν.
– Μειώνει την ανάγκη για επισκευή βλαβών, γεγονός που περιορίζει το συνολικό κόστος και τις δραστηριότητες συντήρησης.
– Διασφαλίζει ότι ο εξοπλισμός λειτουργεί συστηματικά στο βέλτιστο επίπεδο.
– Αυξάνει την ανθεκτικότητα και την αποδοτικότητα των μηχανημάτων.
– Εξορθολογίζει και απλοποιεί τις διαδικασίες αξιολόγησης.
– Αποτρέπει την υπερκόπωση του πληρώματος ενός πλοίου. Με την εκπαίδευση του πληρώματος σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του εξοπλισμού και τις δυνατότητές του, αυξάνεται το φρόνημα και ο δυναμισμός του πληρώματος.

Πώς υλοποιούμε τις υπηρεσίες CBM για το πλοίο σας

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΡΑΔΑΣΜΩΝ

Μια βιώσιμη τεχνική για τη διάγνωση βλαβών σε μηχανολογικές εφαρμογές θα ήταν η παρακολούθηση των κραδασμών που παράγονται κατά τη λειτουργία των περιστρεφόμενων μηχανημάτων. Η μέθοδος βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε εξάρτημα της μηχανής παράγει διακριτούς κραδασμούς σε ξεχωριστές χαρακτηριστικές συχνότητες. Η εξέταση του φάσματος των κραδασμών, όταν γίνεται σωστά, επιτρέπει την αξιολόγηση της καλής λειτουργίας της μηχανής.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ

Όταν εντοπίζονται προβλήματα στον εξοπλισμό από την παρακολούθηση των κραδασμών, η ανάλυση του ελαίου λίπανσης με τη χρήση χημικών και φασματοσκοπικών ελέγχων χρησιμεύει επίσης ως πρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο.

ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης με τη χρήση ψηφιακής θερμικής κάμερας χρησιμοποιείται ως πρόσθετη διαγνωστική τεχνική, που βασίζεται στο αποτέλεσμα της ανάλυσης κραδασμών και άλλων σχετικών παραγόντων.

ΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Όταν η ανάλυση κραδασμών είναι ανέφικτη, η ανάλυση με την χρήση υπερήχων μπορεί να εντοπίσει ζητήματα σε υψηλές συχνότητες. Ένα CBM σύστημα παρακολούθησης εξομαλύνει σημαντικά τη διαδικασία, επιτρέποντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση, όταν τα μηχανήματα λειτουργούν κανονικά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ

Η απόδοση ενός μηχανήματος πρέπει να μετράται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και πρέπει να αξιολογείται και να ζητείται η συμβουλή των κατασκευαστών, εάν είναι απαραίτητο. Η λειτουργία ενός μηχανήματος εντός των ορίων του Κατασκευαστή μπορεί να παρατείνει τα χρονικά διαστήματα γενικής επισκευής.

ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Αρκετά συχνά η οπτική επιθεώρηση ενός μηχανήματος και των τμημάτων του είναι μια ζωτικής σημασίας παράμετρος για τον προσδιορισμό της καλής λειτουργίας του. Αν και η αποσυναρμολόγηση ενός μηχανήματος και των εξαρτημάτων του για επιθεώρηση μπορεί να είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, αποτελεί συνήθως μια καλή μέθοδο για την εξέταση της κατάστασης λειτουργίας του.

Οι συνεργάτες μας στα Ναυπηγεία Κυνοσούρας εξετάζουν και χαρτογραφούν τα ζωτικά μηχανικά μέρη του σκάφους και στη συνέχεια εγκαθιστούν τους απαραίτητους σταθμούς μέτρησης και δεδομένων. Έπειτα, ελέγχουν και αξιολογούν προσεκτικά τα δεδομένα. Μαζί με την παροχή συστάσεων για το πώς να προχωρήσουν οι διαδικασίες επισκευής και συντήρησης, δημιουργούνται εξατομικευμένες αναφορές που αναδεικνύουν τα ζητήματα, που στη συνέχεια παρουσιάζονται στους πελάτες μας.

Τα Ναυπηγεία Κυνοσούρας, παρέχουν υπηρεσίες επισκευής και ναυπήγησης πλοίων στην Σαλαμίνα για πάνω από 50 χρόνια. Παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ασφάλειας με στόχο την κάλυψη των αναγκών του κλάδου της ναυτιλίας, με τον πιο οικονομικό τρόπο μέσω των εγκαταστάσεων μας και του έμπειρου προσωπικού μας στην καρδιά της Μεσογείου.